ORDIN nr. 268 din 8 decembrie 2010 al ministrului administratiei si internelor privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere - publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 843, din 16 decembrie 2010 - actualizat pana la 30 iunie 2020
Anexa nr. 1 la Ordinul privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere
CERERE PENTRU PREZENTAREA LA EXAMEN
Anexa nr. 2 la Ordinul privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere
FISA DE SCOLARIZARE PENTRU CONDUCEREA AUTOVEHICULELOR
Anexa nr. 2.1 la Ordinul privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere
PRELUCRARE DATE PERSONALE CAZIER JUDICIAR
Anexa nr. 4 la Ordinul privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere
CARACTERISTICILE care trebuie indeplinite de autovehiculele folosite pentru examinarea la proba practica
Categoria AM
Mopede cu doua roti, a caror viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care sunt echipate cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric.
Categoria A1
Motociclete din categoria A1 fara atas, cu o putere a motorului de maximum 11 kW si cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, care pot atinge o viteza de cel putin 90 km/h. Daca motocicleta este actionata de un motor cu ardere interna, capacitatea cilindrica a motorului trebuie sa fie de cel putin 120 cm3, fiind admisa o toleranta in minus de cel mult 5 cm3. Daca motocicleta este actionata de un motor electric, raportul putere/greutate al vehiculului trebuie sa fie de cel putin 0,08 kW/kg.
Categoria A2
Motocicleta fara atas, cu o putere a motorului de cel putin 20 kW, dar de maximum 35 kW si cu un raport putere/greutate care nu depaseste 0,2 kW/kg. Daca motocicleta este actionata de un motor cu ardere interna, capacitatea cilindrica a motorului trebuie sa fie de cel putin 400 cm3, fiind admisa o toleranta in minus de cel mult 5 cm3. Daca motocicleta este actionata de un motor electric, raportul putere/greutate al vehiculului trebuie sa fie de cel putin 0,15 kW/kg.
Categoria A
Motocicleta fara atas, cu o putere a motorului de cel putin 50 kW a carui masa fara incarcatura este mai mare de 180 kg, fiind admisa o toleranta de 5 kg sub masa minima obligatorie. Pana la 31 decembrie 2018 pot fi folosite motociclete fara atas cu masa fara incarcatura mai mica de 180 kg si cu motoare cu puterea de minimum 40 kw, dar mai mica de 50 kW. Daca motocicleta este actionata de un motor cu ardere interna, capacitatea cilindrica a motorului trebuie sa fie de cel putin 600 cm3, fiind admisa o toleranta in minus de cel mult 5 cm3. Daca motocicleta este actionata de un motor electric, raportul putere/greutate al vehiculului trebuie sa fie de cel putin 0,25 kW/kg.
Categoria B
Vehicule din categoria B, cu 4 roti, care pot atinge o viteza de cel putin 100 km/h.
Categoria BE
Ansamblu compus dintr-un vehicul de examen din categoria B si o remorca cu masa maxima autorizata de cel putin 1.000 kg, care poate atinge o viteza de cel putin 100 km/h si care nu se incadreaza la categoria B; compartimentul de marfa din remorca consta dintr-un corp inchis care este cel putin tot atat de lat si inalt precum autovehiculul; corpul inchis poate fi, de asemenea, putin mai ingust decat autovehiculul, cu conditia ca vederea in spate sa fie posibila doar prin utilizarea oglinzilor retrovizoare exterioare ale autovehiculului; remorca trebuie prezentata cu o masa totala minima reala de 800 kg.
Categoria B1
Cvadriciclu cu motor care poate atinge o viteza de cel putin 60 km/h.
Categoria C
Un vehicul din categoria C cu masa maxima autorizata de cel putin 12.000 kg, cu lungimea de cel putin 8 m, cu latimea de cel putin 2,40 m si care poate sa atinga o viteza de cel putin 80 km/h; care este prevazut cu sistem de prevenire a blocarii rotilor in timpul franarii (ABS) si cu un sistem de transmisie care presupune o selectie manuala a vitezelor de catre conducatorul auto si cu aparatura de inregistrare, conform definitiei din Regulamentul (CEE) nr. 3.821/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985 privind aparatura de inregistrare in transportul rutier; compartimentul de marfa din remorca consta dintr-un corp inchis care este cel putin tot atat de lat si de inalt precum cabina; vehiculul trebuie prezentat cu o masa totala minima reala de 10.000 kg.
Categoria CE
Un vehicul articulat sau un ansamblu compus dintr-un vehicul de examen din categoria C si o remorca cu lungimea de cel putin 7,5 m; atat vehiculul articulat, cat si ansamblul au o masa maxima autorizata de cel putin 20.000 kg, o lungime de cel putin 14 m si o latime de cel putin 2,40 m, pot atinge o viteza de cel putin 80 km/h, sunt prevazute cu sistem de prevenire a blocarii rotilor in timpul franarii (ABS), sunt echipate cu un sistem de transmisie care presupune o selectie manuala a vitezelor de catre conducatorul auto si cu aparatura de inregistrare, conform definitiei din Regulamentul (CEE) nr. 3.821/85; compartimentul de marfa din remorca consta dintr-un corp inchis care este cel putin tot atat de lat si de inalt precum cabina; atat vehiculul articulat, cat si ansamblul trebuie prezentate cu o masa totala minima reala de 15.000 kg.
Categoria C1
Un vehicul din subcategoria categoria C1 cu masa maxima autorizata de cel putin 4.000 kg, cu o lungime de cel putin 5 m si care poate sa atinga o viteza de cel putin 80 km/h; prevazut cu sistem de prevenire a blocarii rotilor in timpul franarii (ABS), echipat cu aparatura de inregistrare in conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 3.821/85;compartimentul de marfa din remorca consta dintr-un corp inchis care este cel putin tot atat de lat si inalt precum cabina.
Categoria C1E
Un ansamblu alcatuit dintr-un vehicul de examen din subcategoria categoria C1 si o remorca cu masa maxima autorizata de cel putin 1.250 kg; acest ansamblu are lungimea de cel putin 8 m si poate sa atinga o viteza de cel putin 80 km/h; compartimentul de marfa al remorcii consta dintr-un corp inchis care este cel putin tot atat de lat si inalt precum cabina; de asemenea, corpul inchis poate sa fie putin mai ingust decat cabina, cu conditia ca vederea in spate sa fie posibila doar prin utilizarea oglinzilor retrovizoare exterioare ale autovehiculului; remorca trebuie prezentata cu o masa totala minima reala de 800 kg.
Categoria D
Un vehicul din categoria D cu lungimea de cel putin 10 m, cu latimea de cel putin 2,40 m si care poate atinge o viteza de cel putin 80 km/h; prevazut cu sistem de prevenire a blocarii rotilor in timpul franarii (ABS), echipat cu aparatura de inregistrare in conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 3.821/85.
Categoria DE
Un ansamblu compus dintr-un vehicul de examen din categoria D si o remorca cu masa maxima autorizata de cel putin 1.250 kg, latimea de cel putin 2,40 m si care poate atinge o viteza de cel putin 80 km/h; compartimentul de marfa al remorcii consta dintr-un corp inchis care are cel putin 2 m latime si 2 m inaltime; remorca trebuie prezentata cu o greutate totala minima reala de 800 kg.
Categoria D1
Un vehicul din subcategoria categoria D1 cu masa maxima autorizata de cel putin 4.000 kg, cu lungimea de cel putin 5 m si care poate sa atinga o viteza de cel putin 80 km/h; prevazut cu sistem de prevenire a blocarii rotilor in timpul franarii (ABS), echipat cu aparatura de inregistrare in conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 3.821/85.
Categoria D1E
Un ansamblu compus dintr-un vehicul de examen din subcategoria categoria D1 si o remorca cu masa maxima autorizata de cel putin 1.250 kg, care poate atinge o viteza de cel putin 80 km/h; compartimentul de marfa din remorca consta dintr-un corp inchis care are cel putin 2 m latime si 2 m inaltime; remorca trebuie prezentata cu o masa totala minima reala de 800 kg.
Categoria Tb
Troleibuze din dotarea unitatilor de transport calatori, care corespund normelor tehnice prevazute de reglementarile legale in domeniu.
Categoria Tv
Tramvaie din dotarea unitatilor de transport calatori, care corespund normelor tehnice prevazute de reglementarile legale in domeniu.
Categoria Tr
Ansamblu format din tractor pe roti, cu cel putin doua axe, utilizat pentru executarea de lucrari, precum si pentru tractarea unor remorci folosite pentru transportul de persoane sau bunuri si o remorca a carei masa totala maxima autorizata este de cel putin 3.500 kg.
Vehiculele de examen din categoriile BE, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E care nu respecta criteriile minime mentionate mai sus, dar care au fost in uz la data sau inaintea datei de intrare in vigoare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformata), respectiv 19 ianuarie 2006, pot fi folosite inca o perioada care nu depaseste 10 ani de la aceasta data.
Anexa nr. 5 la Ordinul privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere
DIMENSIUNILE POLIGONULUI
Anexa nr. 6 la Ordinul privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere
DESCRIEREA MANEVRELOR LA PROBA PRACTICA IN POLIGON
potrivit prevederilor art. 15 alin. (3) din ordin
- - Manevre la viteza mica, cu semnalizare si privirea peste umar
- - Plecarea de pe loc si mers 5 m pe langa motocicleta fara ajutorul motorului
- - Mers sinuos printre 5 jaloane
- - Executarea de opturi printre 4 jaloane. 3 manevre intr-un sens si alte 3 in celalalt sens
- - Deplasare in linie dreapta 47 m cu bratul stang ridicat orizontal
- - Continuarea deplasarii cu viraj stanga si viteza redusa pana la punctul de plecare
Anexa nr. 7 la Ordinul privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere
DESCRIEREA MANEVRELOR SPECIALE LA PROBA PRACTICA IN POLIGON
potrivit prevederilor art. 15 alin. (4) lit. b) din ordin
- - Accelerarea pana la 50 km/h, de la punctul de plecare pe distanta de 47 m, in viteza a II-a sau a III-a
- - Ocolirea obstacolului, cu mentinerea directiei de deplasare
- - Franare in interval de 16,5 m, cu schimbarea treptelor de viteza
- - Viraj la stanga
- - Accelerarea pana la 30 km/h pe distanta de 30 m
- - Ocolirea obstacolului, cu mentinerea directiei de deplasare
- - Accelerarea la peste 50 km/h pe distanta de 14 m
- - Franarea cu frana din fata si frana din spate incepand de la ultimele doua jaloane, pe distanta de 16 m,
- cu oprire la punct fix (locul de sosire), unde va urca motocicleta pe cric.
Anexa nr. 8 la Ordinul privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere
CODURILE COMUNITARE ARMONIZATE
Anexa nr. 9 la Ordinul privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere
ADEVERINTA EFECTUARE ORE SUPLIMENTARE DE CONDUCERE
ORDIN nr.268 din 8 decembrie 2010 actualizat pana la 30 iunie 2017 - Acte normative, in ordine cronologica:
- ORDIN nr.268 din 8 decembrie 2010 al ministrului administratiei si internelor privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere - publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 843, din 16 noiembrie 2010;
- ORDIN nr.82 din 7 iunie 2013 al ministrului administratiei si internelor pentru modificarea si completarea OMAI 268/2010 - Monitorul Oficial, Partea I, nr. 340, din 11 iunie 2013;
- ORDIN nr.110 din 14 iulie 2014 al ministrului administratiei si internelor pentru modificarea si completarea OMAI 268/2010 - Monitorul Oficial, Partea I, nr. 543, din 22 iulie 2014;
- ORDIN nr.173 din 27 noiembrie 2014 al ministrului administratiei si internelor pentru modificarea si completarea OMAI 268/2010 - Monitorul Oficial, Partea I, nr. 879, din 3 decembrie 2014;
- ORDIN nr.97 din 19 august 2015 al ministrului administratiei si internelor pentru modificarea si completarea OMAI 268/2010 - Monitorul Oficial, Partea I, nr. 639, din 21 august 2015;
- ORDIN nr.58 din 24 mai 2017 al ministrului administratiei si internelor pentru modificarea si completarea unor acte normative privind proceduri referitoare la inmatricularea vehiculelor si permisul de conducere - Monitorul Oficial, Partea I, nr. 431, din 12 iunie 2017.
Materialul de fata reprezinta o prelucrare si formatare neoficiala a prevederilor oficiale, avand la baza texte publice preluate de la Monitorul Oficial.